LapTop - a pápai PSG diáklapja

A pápai PSG diáklapjának, a LapTop-nak a blogja ez :)

Utolsó kommentek

  • terelzoli: Sejj! Látom a problémák nem kicsik. (És ezzel most nem az előző kommentpárbajra gondolok.) A felem... (2010.08.26. 20:12) Új év, új Laptop!
  • nyufinyuszi: Ez nem fétis, csak tény. Mindenkinek van véleménye. Te megoszthatod velünk ha akarod, és mi szíves... (2010.06.23. 16:44) Új év, új Laptop!
  • Laxus: Szerkesztőségi-látogatás fétisetek van, vagy mi? =D De jól van, majd erősen fogok figyelni a refo... (2010.06.22. 18:13) Új év, új Laptop!
  • nyufinyuszika: Sziasztok! Gondoltam ha már figyelemmel kísérem a kis eszmecseréteket, a felgyülemlett gondolatok... (2010.06.22. 16:40) Új év, új Laptop!
  • Laxus: "Ilyen érdektelenséggel nem lehet külső véleményeket gyűjteni... " Ahogy már mondtam, itt az inte... (2010.06.19. 17:44) Új év, új Laptop!
  • Utolsó 20

Új év, új Laptop!

2010.06.09. 14:59 :: psglaptop

Kedves PSG lakók!

   "Aminek tönkre kell mennie az tönkre is fog menni!" - Murphy törvénye örökérvényű. Egy idő után a sablonos keretekhez ragaszkodva minden elfásul. Ez alól a Laptop sem mentesülhet. A szerkesztőségünk ezért eldöntötte, hogy megakadályozzuk újságunk haldoklását, és felrúgva minden sablont, forradalmat indítunk.

   Milyen területeken lesznek változások?

   - A szerkesztőség legfőbb mozgatóereje a tagokban rejlik. Nélkülük nem létezhet az újság. Elsősorban ezért a tagságot kell átalakítanunk, pontosabban új tagokat toboroznunk. A beiratkozáskor a Laptop kommandó jelen lesz, és kegyetlenül lecsap a friss húsra, hogy azt feldolgozhassa, és aktív taggá változtassa. Fő ismérvünk lesz a szubszidiaritás, vagyis a reszortok felosztása, és azok maximális erőbedobással való ellátása. (Lesz külön fotósunk, szerkesztőnk, marketing felelősünk, stb...)

   - A tagságon kívül nagyon fontos még a tartalom. A diákok igényeihez mérten alakítjuk át az újságot. Szabadabb, diákosabb hangvételű, színesebb, humorral tarkított cikkek gyártását kezdjük el jövőre. A szokásos, unalmas cikkeket, rovatokat pedig kidobjuk. ( A kötelező iskolai rendezvényekről kevesebbet írunk. Március 15., október 6., október 23.) Meglátásunk szerint felesleges hosszú cikkeket írni olyan eseményekről, amelyeken minden diák kivétel nélkül részt vesz. Újra elindítjuk az emlékezetes képítészet rovatot folytatásos képregény formájában és Így írunk mi címmel saját költeményeteiket jelenítjük meg. Papp Für János hajdúsági, 3 kötettel rendelkező kortárs költőnk, a Poet.hu című irodalmi oldal szakmai konzulense elvállalta, hogy a beküldött verseket 10-es skálán pontozza, és szubjektív véleményt mond róluk.

    - A szerkezet sem lesz a régi. Felejtsétek el az A4-es sablont. A miniatürizálás korát éljük, ezért A5-ös formátumban, több oldallal jelenik majd meg az újság. A design is teljesen megújul, több képpel, ömlesztett szövegek nélkül.

   A Laptop sorsa rajtatok is múlik! Ha segítitek ötletekkel, munkátokkal a működésünket, nyilván valóan gördülékenyebben folyik a munka. Jövőre csatlakozzatok bátran az új csapatunkhoz, és alkossunk egy jobb, diákosabb Laptopot!

Jabronka Richárd
főszerkesztő

12 komment

Címkék: újság laptop reform forradalom újítás

A bejegyzés trackback címe:

https://psglaptop.blog.hu/api/trackback/id/tr382069025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Laxus 2010.06.15. 19:15:22

Szomorú, hogy a kritikára az a megoldásod, hogy eltünteted. De legalább már mindketten tudjuk miért tart ott a LapTop ahol, amióta átvetted. :)

psglaptop 2010.06.17. 18:56:29

Kedves Hozzászóló!

Amint lesz merszed a saját nevedet adni a kommentárhoz, nagyon szívesen megjelenítem a véleményed, de addig ne beszélj a sötétből, mert azt nem halljuk meg! :)
Jövő tanévben pedig szeretettel várlak a szerkesztőségben, sőt, akár főszerkesztő is lehetsz, ha a többi tag a szavazatát adja a poszthoz. (Ez most nem vicc!)

Üdvözlettel: Jabronka Richárd

Laxus 2010.06.18. 18:46:48

Akkor ezzel kezd, ne eltüntesd a kommentem. Főleg egy ilyen "reform" bejegyzésből. Szóval kérem vissza a kommentem!

És a név a sötétből: Kovács Péter 12. (nem, az osztályom nem 13., mint ahogy azt már számtalanszor elgépeltétek) B (nem A, nem H, hanem B, csak mert ezt se mindig sikerült eltalálnotok). De következő tanévben már 13. B lesz. Kérem vissza a kommentem!

Azt meg nem is értem, hogy a nevem meg nem említését miért a "mersszel" vonod párhuzamba. Ez még mindig az internet, ahol általában így szokás.

psglaptop 2010.06.18. 23:07:14

Kedves Péter!

Örülök, hogy neved adod a hozzászólásaidhoz. Az elgépelési hibákért utólag is elnézésed kérem. A különböző versenyeredményekről rendszerint Mozgai Zsolt tagozatvezető tanár úrtól kapunk információkat, a sporteredményekről pedig Koncz János tanár úrtól. Elképzelhető, hogy az anyag tévesen érkezett meg hozzánk, de természetesen az sincs kizárva, hogy mi gépeltük el. (Mivel emberek vagyunk előfordul, hogy hibákat vétünk. Többek között te is egy d-vel írtad a kezdeni ige felszólító módját. :)
Ebben a tanévben a gépelési munkálatokat közösen végeztük. (Ki, mikor ért rá), azonban a bejegyzésemben közzé tettem, hogy jövőre felelősöket jelölünk ki minden reszort mellé, hogy mindenki becsülettel láthassa el a saját munkáját.

A moderált kommented:

Neee, nem lesz féloldalas menzalap??? Ehhez tényleg kellett ~1 év? A humort meg remélem nem úgy képzelted, hogy megint beraktok pár fájdalmasan faviccet, vagy fél oldalakat elfoglaló képeket, amik egyáltalán nem viccesek, max nektek.

A rendezvényekről való írások pedig valóban uncsik voltak, de nem is csodálom, hogy szabadulnátok tőle, mikor a karácsonyi műsorhoz március 15-ei képeket raktok ki + annak nem vagytok képesek utánajárni, hogy ki melyik osztályban van. Bizonyára felért volna egy oknyomozó riporttal az ilyeneknek utánajárni.
Meg esetleg a nyelvtani dolgokkal is lehetne mit kezdene, mert még a főszerkesztővel való riportban is sikerült full hibás mondatot benne hagynotok.

A több A-5-ös meg még nem biztos, hogy nagyobb terjedelmet is jelent mint a kevesebb A-4, bár nyilván rá lehet mondani, hogy "20 oldal!", ami nagyon jól hangzik. Ez a lényeg, nem de?

Szóval ja, rá lehet kenni az oldalméretre, meg, hogy uncsi rendezvényekről kellett írni, de esetleg ha picit sikerült volna lejjebb ereszkedni a magasból az év során, akkor legalább az alapból unalmas/nem vicces/érdektelen dolgokat viszonylag korrektül meg tudtátok volna oldani és nem így hangzott volna egy átlagos brainstorming:
- Teee, honnét szedjek képeket a kariműsorról??
- Mittomééééén, ne zavarj, épp a világ legjobb poénjait gyűjtöm össze 2000-es betűméretben. Biztos nagyon nagyot fog aratni. Te meg hagyjad azokat a képeket, tedd be inkább a 30 évvel ezelőtti ballagási fotókat, biztos nem veszik észre!!!

Na, ennyi. Építő kritika. Vagy csak fikázás, döntsétek el ti.

***

A kommented egy szubjektív véleménynek tekintjük, aminek -névvel- már nagyon örülünk. Jó látni, hogy valakit érdekel az újság. Sok problémát említesz, amit mi is többször átrágtunk már, de garantálom, hogy szeptembertől kiküszöböljük ezeket. Mivel neked is lesz még egy éved a PSG-ben, örömmel látunk a szerkesztőségben! Meglátod milyen a munka, hogy működik egy szerkesztőségi ülés, elmondod személyesen is a problémáid, és talán több szem többet lát alapon előbbre jutunk majd.

Üdvözlettel:
Jabronka Richárd

Laxus 2010.06.19. 12:19:00

Azért mikor a helyesírást taglaljuk, azt azért nem árt megemlíteni, hogy mikor én elküldöm a kommentem akkor maximum megkockáztatom egy blogon (ahova nem hiszem, hogy a szerkesztőségen kívül túl sokan járnának) hibáson fog szerepelni egy hozzászólásom. Egy újságnál azért nem lehet ilyen lazán venni.

Ha meg már a blog: az eddig senkinek nem jutott eszébe, hogy a bloggal valamit kezdeni is lehetne? Elég nagy luxus nem kiaknázni. De nem akarom elhinni, hogy ez ott a szerkesztőségben még senkinek nem jutott az eszébe.

Az elgépelés meg már állandó a Laptopnál. Nyilván egy-egy apróságot meg lehet magyarázni, mert nagyobb újságok is bakiznak, de nálatok örül az ember ha olyan cikket olvas amiben nincs hiba. A veled készített interjúban is volt egy olyan mondat aminek totál semmi értelme nem volt.

Nem azért írtam mert érdekel az újság, vagy mert a PSG blog olyan felkapott, hogy a suli fele itt sziesztázik és gondoltam benézek én is. Hanem azért mert már szeptember óta elszoktam kérni olvasásra az újságot és azóta gyülemlett a sok piszka és év vége fele már eléggé bosszantott, hogy egy tanév alatt annyit nem tudnak elérni ezek a LapToposok, hogy az ilyen ordító hibákat kiküszöböljék.
A problémák legnagyobb forrása szerintem még mindig az Arc, mert nem mindegy, hogy valaki alázattal csinálja-e amit csinál, vagy úgy áll hozzá, hogy ő a világ közepe és majd egyedül megoldja az osztálya sulinapos reszortját is. Gondolom nem kell magyaráznom a hasonlatot. Azért ne vedd teljesen magadra, nem féltem én a többi szerkesztőt sem, akiknek egy kicsit sem ég az arcuk, hogy olyan munkákat adnak ki a kezeik közül amilyenek. Őket mondjuk neked kéne seggbe rugdosni. Téged meg nem tudom kinek.:)

Az invitálást meg nagyon szépen köszönöm, de ennyi erővel kb. a magyar parlamentbe is meghívhatnának, a lusta disznók ott is lusta disznók maradnának. A másik meg, hogy szerintem mostanra már te is megállapítottad, hogy egy ilyen ülésről elég hamar ki lennék tessékelve - örök érvényűen -, mert más első kézből hallani az olyan hülyeségeket, mint pl.:
"Szerintem tegyünk be sok viccet. Sőt, még többet. Ja, de van egy kitételem: nem lehetnek viccesek. Go!"
vagy...
"Szerintem tegyük be idén is az összes számunkba a menzalapot ami elfoglal egy fél oldalt az amúgy is szűkös oldalszámból. Azt pedig megtiltom mindenkinek, hogy gondolkodjon és előálljon azzal a javaslattal, hogy legyen egy-egy menzalapos példány kinyomtatva minden osztálynak és akkor máris felszabadul fél oldalunk."
... szóval hamar szakadna az a bizonyos cérna. =) Utána pedig kitörne a kataklizma!

Amúgy ha a hónapok során felfuttattátok volna a blogot - vagy egy honlapot, tök8 - akkor lehet nem ott tartanátok, hogy azt csábítgatnátok a szerkesztőségbe aki láthatóan kb. 0-ra értékeli a szerkesztőség tagjainak a munkásságát. Akkor nyugodtan kitehetnétek egy "szerkesztőket keresünk!" bejegyzést az oldalra, amit ugye sok-sok PSG lakó látogat, ajánlotok pár csábító kedvezményt (pl. arról írhat amiről akar, vagy ilyesmi) és akkor talán még az a luxus is meglenne, hogy válogathatnátok a jelentkezők közül.

u.i.: Mindenképp szeretném kiemelni azt aki kitalálta- és azt aki megvalósította még régen azt az EMO-interjút. Csak mert az a "cikk" új értelmet adott a fizikai fájdalomnak. Kb. ennyiből állt az interjú:
- Szia, az EMO-mizéria már hónapok óta tart, ezért most felteszek neked pár kérdést amit a média már mindenki torkán lenyomott, oké?
- Oké, én pedig tucatemo módjára előadom az összes sablonos választ a nagykönyvből.

Olyankor még az is felmerült bennem, hogy csak azért engedted tovább azt a förmedvényt mert a szerkesztőségben mindenki nagy span és ezért inkább nem akarsz megbántani senkit.

Laxus 2010.06.19. 12:29:51

@Laxus: Hopsz, 2 dolog:
1. Naná, hogy elgépelés van ott ahol az elgépelésről beszélek! :(
2. A menzalapos dolgot úgy értettem (vagyis úgy értette az, akit "beszéltettem" ) hogy a menzalapot kinyomtatni annyi példányban ahány osztály van, aztán kirakhatnák a faliújságra, vagy bele a kukába, amit akarnak. Csak mert úgy hangzott mintha azt mondaná az az ismeretlen illető, hogy legyen egy menzalapos laptop meg egy nem menzalapos. :D

psglaptop 2010.06.19. 14:07:06

Kedves Péter!

Nagyjából ugyanazokat a problémákat feszegeted, amiről én is írtam a bejegyzésben.

Segítő tanárunk Kissné Papdi Annamária októberben kérte munkavállalói jogviszonyának megszüntetését. A szerkesztőségben akkor történt az általad említett "kataklizma". Az aktív tagok teljesen felszívódtak, és velem együtt négyen szerkesztettül az újságot. Egykori főszerkesztőnk Link Tamás vállalta a szerkesztési munkálatokat, és mindeközben a program használatára tanította Papp Diánát, aki most már önállóan látja el feladatait. Természetesen özönlöttek ránk a kritikák osztályoktól, tanároktól, és a szerkesztőség (ez a négy személy) már annyira nem lelkesedett úgy, mint régen. -Talán érthető okokból- Később Csarmasz Ágnes tanárnő vállalta a tanár segítői posztot. Neki is kellett idő, hogy az alacsony létszámú szerkesztőség munkáját, és az egész újság működését átlássa. Az utolsó hónapokban egy füzetben vezettük a tervezett újításokat, de már feleslegesnek láttuk megbontani az eddigi sablont. Úgy gondoltuk, hogy jövőre vagy odatesszük magunkat, tagokat toborzunk, átgondoljuk az egészet, vagy lehúzzuk a rolót. Az előbbi mellett döntöttünk.

Ebben a rövid éves beszámolóban próbáltam érzékeltetni a mi szemszögünkből is, hogy "mi folyik itt Gyöngyösön. :)" Elhiheted, hogy itt az ARC-nak, az EGO-nak már semmi jelentősége nincs. Jöhetsz nyugodtan jövőre, tényleg szükség van külső szemekre!

+ egy kis érdekesség...

Próbáltuk mi rendbe hozni a tartalmi részeket is. Írtam egy kérvényt, amit minden osztályfőnök kezébe adtam + a tanári faliújságára is kitettem. Az állt benne, hogy tisztelettel felkérem az OF-ket, hogy az egyik osztályfőnöki órán szánjanak pár percet arra, hogy kérjék a diákokat, írjanak egy üres lapra néhány tartalmi elemet, amit olvasni szeretnének az újságban, illetve problémáikat is -akár névtelenül- leírhatják. Mit gondolsz hány osztályfőnök vette a fáradságot, hogy ezt megtegye? EGY SEM! Ilyen érdektelenséggel nem lehet külső véleményeket gyűjteni...

Laxus 2010.06.19. 17:44:23

"Ilyen érdektelenséggel nem lehet külső véleményeket gyűjteni... "

Ahogy már mondtam, itt az internet, csak ki kéne használni. Gondolom emlékszel a Reinhardt féle sulirádiós "reformkísérletre". Mások voltak a körülmények, de a lényeg, hogy egy darabig siker volt. Az más kérdés, hogy hamar átestek a ló túl oldalári és a "legyen több rock!"-ból a végére már a "csak rock legyen!"-be csaptak át, de ez már mellékes.

Mennyivel egyszerűbb lenne, ha ez az oldal nem egy szellemházra emlékeztetne és csak annyi lenne a dolgod, hogy írsz egy egy mondatos bejegyzést, hogy "Szerintetek mi kellene?", aztán jönnének az emberek. Meg egy csomó más dologra jó lehetne még, amivel csak a saját dolgotok könnyebbítenétek. Igaz ebbe munka kellene, mert az nem lenne elég, hogy "hé, nézzetek fel az oldalunkra! nyugodtan írhattok!", úgy sem fog írni senki, hacsak nem más agyát is felhúzzátok, mint az enyémet ezzel a bejegyzés.:D

A formalitást meg elhagyhatnád, ez még mindig csak egy blog.

nyufinyuszika 2010.06.22. 16:40:11

Sziasztok!

Gondoltam ha már figyelemmel kísérem a kis eszmecseréteket, a felgyülemlett gondolatokat én is közölném, amik megfogalmazódtak bennem. Papp Diána vagyok, csak hogy mindenki tisztában legyen azzal, ki is vagyok valójában :). A "külső szemek" sajnos keveset tudnak arról, mennyi felelősséggel jár egy ilyen újság havi rendszerességének megjelenése. Aktuálisnak, eredetinek, érdekesnek és ami a legfontosabb, információdúsnak kell(ene) lennünk. Kellett egy év ahhoz, hogy belássuk, ezt 4-5 ember nem tudja véghez vinni. Rengetek elgépelési, figyelmetlenségi és tartalmi hiba miatt iskolaújságunk elveszítette érdekeltségét. Ez véleményem szerint nem csupán rajtunk múlott, mi minden tőlünk telhetőt megtettünk ez ellen, míg ti semmit sem észleltetek belőle. Sokan nem tudtatok róla, de volt egy törés február környékén mikor nagyon megingott a LapTop biztonsága. Akkortájt csökkent a létszámunk és fogalmunk sem volt, hogyan tovább. Én ekkor kezdtem betanulni a szerkesztést, hogy még véletlenül se szűnjön meg az iskolaújság. Mindenki elhanyagolta a feladatait, rengeteg munka hárult arra a pár emberre. És mégis talpon maradtunk. Muszáj volt. Gondolj csak bele, milyen vélemény lett volna rólunk, ha Kissné tanárnő távozása után nem tudtuk volna a kezünkben tartani az újság sorsát, és ha azt mégis megértük, egy számotokra teljesen érthetetlen okból megszűnnénk februárban.
Ígyis van vélemény rólunk, hisz te is dögivel írtál :)
Ezért döntöttünk a LapTop reformnál. Nekünk ez lesz az utolsó évünk, itt az ideje "belevetni magunkat a munkába", újabb és újabb ötletekkel színesíteni az újságot. Valahogy visszakell szerezni az olvasóinkat.

Tudom Peti, hogy most egy iskola nevében szóltál, és teljes mértékben megértelek (én is valószínűleg így reagálnék, ha nem lennék LapTopos, és nem tudnám, hogy "mi folyik itt Gyöngyösön":D) De azt hiszem ezek után te is tanúsíthatnál egy kis toleranciát. Ha nem is sokat, egy picit. Elszidhatsz minket jövőre, ha nem sikerül a reform:D Sőt, megkérlek rá. Ugyanis tudom, hogy úgysem fogsz. Mert sikerülni fog, úgy, ahogyan a "fennmaradás".

U.I.: Én is azt tudom csak mondani, hogy gyere el legalább egy szerkesztőségi ülésre. Nézdd meg a többiek hozzáállását, illetve a létszámot. Meg fogod érteni, miről írtam eddig. Szeptemberben szívesen látunk.

U.I. 2.0 : Ricsi, te meg tényleg elhagyhatod a formalitást :D

Laxus 2010.06.22. 18:13:38

Szerkesztőségi-látogatás fétisetek van, vagy mi? =D

De jól van, majd erősen fogok figyelni a reformokra, bár ettől az A5-ös lapmérettől még mindig falnak megyek. De ha ti tudtok valamit és tényleg ebben van a tuti, akkor hajrá.

nyufinyuszi 2010.06.23. 16:44:21

Ez nem fétis, csak tény. Mindenkinek van véleménye. Te megoszthatod velünk ha akarod, és mi szívesen fogjuk fogadni. De ne várja senki, hogy változik az újság a kedvére, ha nem tesznek meg annyit, hogy véleményüket kifejtik nekünk, illetve további ötletekkel bombáznak meg minket. Nem vagyok látnok :). És senki sem.
Az A5-ös méretről meg csak annyit, hogy rengeteg egyetemi lap, illetve sok középsulis diáklap tért át erre a megoldásra. Sokkal praktikusabb -igaz nekem több melóm lesz, de őszintén szólva nemérdekel :). Nem gyűrődik, sokkal igényesebb kinézetet tudunk kölcsönözni, a design-nal és a stílussal pedig kedvünkre játszadozhatunk. Rengeteg lehetőség >> új design. Ki olvas el egy olyan cikket ami tömör szöveg? Kisebb oldalak, több kép, lényegretörő szövegszerkesztés. Ebből áll az A5-ös méret előnye. Legalább is az én fejemben. (Ha tévednék, nyugodtan javíts ki).
Ennyit szerettem volna.
A véleményem pedig nem változik a szerklátogatással kapcsolatban, még ha neked furcsán is ütközik ki, hogy mi szívesen fogadunk. Igazából ezzel csak magadnak és a többi hasonló véleményen lévő diáktársaddal tennél jót. De ezzel is kezdthetek valamit (mármint ezzel a blogbejegyzéstömkeleggel), pl. így már tudok egy véleményt. Egyet, a sok közül. Így már formálódni fog az újság. Előnyére. És minél több véleményt fogok hallani (többnyire negatívokat), annál jobban színesedik az újság. De ehhez a többiek segítsége is kell. Nem elég sajnos egy-két ember véleménye. Csak a legnagyobb gond az olvasói nemtörődömséggel van. És itt van a kutya elásva: sokkal könnyebb fujjogni és fikázni a cikkeket és az újságot, mint odaállni egy illetékes elé, megmondani hogy mi a szar. Ez van. És ezzel nem a mi "EGO-nkat" akarom növelni. Csak felhívni egy alapvető hibára a figyelmet.

Mi változtatni fogunk. És ti?

terelzoli 2010.08.26. 20:12:51

Sejj!
Látom a problémák nem kicsik. (És ezzel most nem az előző kommentpárbajra gondolok.) A felemlegetett bajok nem számítanak éppen újdonságnak, régen is ezekkel küszködtünk folyamatosan és pontosan lehetett tudni, ha egyszer nem lesz Kissné, akkor onnantól a Laptop is szenvedni fog.
Régen is csináltunk nevetségesen rossz számokat, de sikerült olyanokat is összerakni, amiket még országos versenyre is el lehetett küldeni!
Én csak annyit tudok mondani, hogy igaz, hogy már két éve nem láttam egy Laptopot sem; nem tudom, h jobb v rosszabb, mint a miénk volt régen...
DE: az újságnak muszáj folytatnia a tradíciókat, ennyit megérdemel Kissné, Zaicsek Balu, Molnár Marci, és az összes régi arc, aki vette a fáradtságot, hogy minőségi anyagot tegyen le az asztalra!

Ui: Arra pedig tessék vigyázni az "unalmas" cikkek kivágásánál, hogy a gyereket ne öntsük ki a fürdővízzel együtt! Mert azok is jók arra, hogy a kezdő tagok beletanuljanak az írásba, és ami a legfontosabb, a régi újságok őrzik meg a suli mindennapjait, feelingjét, történelmét. Úgy írjátok az újságot, hogy ha harminc évesen belelapoztok, akkor melegséggel töltsön el az olvasása!

Ja és a Képítészettel csak csínján :)
Bárdó voltam
süti beállítások módosítása