LapTop - a pápai PSG diáklapja

A pápai PSG diáklapjának, a LapTop-nak a blogja ez :)

Utolsó kommentek

  • terelzoli: Sejj! Látom a problémák nem kicsik. (És ezzel most nem az előző kommentpárbajra gondolok.) A felem... (2010.08.26. 20:12) Új év, új Laptop!
  • nyufinyuszi: Ez nem fétis, csak tény. Mindenkinek van véleménye. Te megoszthatod velünk ha akarod, és mi szíves... (2010.06.23. 16:44) Új év, új Laptop!
  • Laxus: Szerkesztőségi-látogatás fétisetek van, vagy mi? =D De jól van, majd erősen fogok figyelni a refo... (2010.06.22. 18:13) Új év, új Laptop!
  • nyufinyuszika: Sziasztok! Gondoltam ha már figyelemmel kísérem a kis eszmecseréteket, a felgyülemlett gondolatok... (2010.06.22. 16:40) Új év, új Laptop!
  • Laxus: "Ilyen érdektelenséggel nem lehet külső véleményeket gyűjteni... " Ahogy már mondtam, itt az inte... (2010.06.19. 17:44) Új év, új Laptop!
  • Utolsó 20

Az oktatási jogok miniszteri biztosának válasza levelünkre

2009.11.10. 16:52 :: psglaptop

Iktatószám: K-OJOGB-812-1/2009.

Ügyintéző: dr. Szirmai Ágnes

Telefon: (06 1) 473 7079

 

 

 

 

Tisztelt Uram!

 

Köszönöm, hogy megtisztelt bizalmával és hozzám fordult. Beadványában Ön az iskola házirendjében található azon rendelkezés jogszerűségével kapcsolatban kérte hivatalom állásfoglalását, miszerint „az iskola elvárja, hogy az énekkar munkájában részt vegyenek azok a tanulók, akiket adottságuk alapján erre alkalmasnak tart az ének-zene szaktanára.” Beadványa alapján az iskola több tanulója nem vett részt az iskolán kívüli időpontban tartott énekkari próbán, amiért a tanulók igazgatói figyelmeztetésben részesültek.

 

A hivatalom feladatairól és működésének szabályairól szóló 40/1999. (X. 8.) OM rendelet szerint a biztos az oktatásban részt vevő tanulókat, hallgatókat, kutatókat, pedagógusokat, oktatókat, valamint szülőket megillető, oktatással kapcsolatos állampolgári jogok érvényesülésének elősegítésében működik közre. Az oktatási jogok biztosa eljárásának tárgya lehet olyan egyedi ügyben hozott határozat vagy intézkedés, valamint határozat elmulasztása, amely az Alkotmány 70/F. §-ában, illetve 70/G. §-ában, továbbá a közoktatásról és a felsőfokú oktatásról szóló törvényben a fent említetteknek biztosított jogokat sérti vagy közvetlenül veszélyezteti. A hivatal feladatkörébe tehát nem tartozik bele a jogszabály- értelmezés készítése. Ennek ellenére igyekszünk a kért információt megadni, de hangsúlyozni szeretném, hogy az alábbi ismertetés tájékoztató jellegű.

 

Beadványában foglaltakkal kapcsolatban az alábbiakról szeretném tájékoztatni. A közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvényben foglaltak szerint az iskolában a nevelő-oktató munka a pedagógiai program alapján folyik. A pedagógiai program foglalja magában a nevelési programot és a helyi tantervet, továbbá a szakképzésben részt vevő iskolákban a szakmai programot. Az iskola a helyi tantervben többek között meghatározza az iskola egyes évfolyamain tanított tantárgyakat, a kötelező és választható tanórai foglalkozásokat, valamint azok óraszámait, az előírt tananyagot és követelményeit.

 

A tanórai foglalkozások kötelező és nem kötelező (választható) tanórai foglalkozásokra bonthatóak. A kötelező tanórai foglalkozások évfolyamokra nézve meghatározott számát a törvény 52. § (3) bekezdése szabályozza. Az iskola a kötelező tanórákon felül a tanulók érdeklődése, igénye szerint nem kötelező (választható) tanórai foglalkozásokat is szervez, felzárkóztatás, fejlesztés, tehetséggondozás, konzultáció, speciális, illetve kiegészítő ismeretek átadása céljából.

 

Az iskola - a tanórai foglalkozások mellett - a tanulók érdeklődése, igényei szerint tanórán kívüli foglalkozásokat is szervez. Ezek szervezeti formáit az iskola szervezeti és működési szabályzata határozza meg. A közoktatási törvény 53. § (2) bekezdés b) pontja alapján az énekkar is - mint diákkör - tanórán kívüli foglalkozásnak minősül. Ezen tanórán kívüli foglalkozások a tanulók érdeklődése, igénye szerint szervezhetőek, a foglalkozásokon való részvételre a tanuló akaratán kívül nem kötelezhető, a részvétel elmulasztása nem szankcionálható.

 

Néhány iskolai szervezésű foglalkozás szempontjából kivételt jelent a közoktatási törvény 48. § (5) bekezdése, ami szerint, ha az általános iskolában a művészetek műveltségi területen emelt szintű oktatás folyik, továbbá ha a szakiskola vagy a szakközépiskola művészeti szakmai vizsgára készít fel, az iskola, valamint az alapfokú művészetoktatási intézmény pedagógiai programja előírhatja, hogy a tanuló a kötelező tanórai foglalkozások keretében köteles részt venni művészeti próbákon és előadásokon (zenekar, kórus, tánckar stb.).

 

Ez alapján tehát kizárólag a fenti esetkörben, a kötelező tanórai foglalkozások keretében tehető kötelezővé a tanulók számára az énekkaron való részvétel. A kérdés megítélése szempontjából azonban egyértelmű iránymutatást adhat az iskola pedagógiai programja, azon belül a helyi tanterv. Az Önök által sérelmezett házirendi rendelkezés a hivatkozottak alapján inkább etikai elvárást valósít meg, aminek azonban nem lehet kötelező érvényt tulajdonítani, mivel az iskolának nincs arra lehetősége, hogy a házirendjében a jogszabályokban nem szereplő kötelezettségeket állapítson meg.

 

Bízom abban, hogy tájékoztatásommal a segítségére lehettem.

 

Budapest, 2009. október 18.

 

Üdvözlettel:

 

Aáry-Tamás Lajos

Szólj hozzá!

Címkék: oktatás laptop pápa ombudsman probléma gimnázium petőfi sándor énekkar psg oktatási jogok

A bejegyzés trackback címe:

https://psglaptop.blog.hu/api/trackback/id/tr991515786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása